Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2012. Szeptember 10. 15:39, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Végveszélyben az MZ motorokat gyártó keletnémet cég

Végveszélyben az MZ motorokat gyártó keletnémet cég

Pénzhiány miatt végveszélybe került az MZ motorkerékpárokat gyártó német vállalat, amely egykor az ágazat világszerte legnagyobb szereplője volt.

A Motorenwerke Zschopau (MZ) egy sikertelen hiteltárgyalás miatt arra kényszerült, hogy csődvédelmi eljárás megindítását kezdeményezze. Az illetékes chemnitzi bíróság azonban hétfőn formai okokra hivatkozva elutasította a kérelmet. A cégnek két hét alatt kell pótolni a hiányosságokat.
A vállalatot 2004-ben vette át Martin Wimmer és Ralf Waldmann, a gyorsaságimotoros-világbajnokság MotoGP kategóriájának két korábbi német versenyzője a Hong Leong Industries malajziai konszerntől, amely 1996-ban vette meg a keletnémet céget.
Az új tulajdonosok 4 millió eurót fizettek a veszteséges vállalatért és speciális motorok kisszériás gyártásával igyekeztek kivezetni a céget a válságból. A szászországi tartományi kormánytól 2011-ben hitelgaranciát kaptak, de a hitelező bankokat ez nem nyugtatta meg, a közelmúltban így sikertelenül zárult egy áthidaló kölcsönről szóló tárgyalás.
A cég jelenleg 49 főt foglalkoztat, a szászországi Hohndorfban működő üzemben elektromos rollereket gyártanak. A társaság a legutóbbi tervek szerint innovációval, például hibrid meghajtású modellek kifejlesztésével próbálna talpra állni, de nincs meg a kellő anyagi forrás a fejlesztéshez.
Az MZ a rendszerváltás előtt az NDK egyik vezető iparvállalata volt, és fénykorában évi 850 ezer darabos termeléssel a legnagyobb motorkerékpár-gyártó volt a világon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 08:57, szombat | Külföld

Számos halálos áldozatot követelt, áradásokat okozott, nagy területen áramkimaradással Helene-hurrikán

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma, a vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okozva halad keresztül több államon pénteken.

2024. Szeptember 27. 07:44, péntek | Külföld

Az amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

2024. Szeptember 27. 07:38, péntek | Külföld

Az idei hurrikánszezon legerősebb vihara közelít Florida partjaihoz életveszélyes áradásokkal

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot.

2024. Szeptember 26. 08:03, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné

Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné őt vagy Fehéroroszországot