Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Január 26. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Választás: már 120 ezer külhoni magyar regisztrált

Választás: már 120 ezer külhoni magyar regisztrált

Pénteken éjfélkor járt le a hirdetési szolgáltatások bejelentésének határideje, az a sajtóorgánum, amelyik ezt elmulasztotta, nem közölhet politikai hirdetést a kampányban. A külhoni regisztrációk száma közben 120 ezerre duzzadt - írja a Magyar Hírlap.

A beküldött árjegyzékeket a szervezet nyilvántartásba veszi, és az adatok feldolgozása után honlapján közzéteszi, sajtótermékek szerinti bontásban. A számvevőszék az árjegyzékeket ellenőrzés és változtatás nélkül teszi közzé, így a tartalmukért felelősséget nem vállal – közölte korábban az intézmény.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig csaknem százhúszezer külhoni magyar regisztrált a választásra. Közülük továbbra is a Romániá­ból jelentkezők vannak a legtöbben, számuk meghaladja az ötvenezret. Őket követik a Szerbiában élők, akik csaknem húszezren vannak. Volt olyan, aki Dél-Afrikából, Dominikáról vagy éppen Chiléből regisztrált. Nemcsak a külhoniakat terheli azonban a regisztrációs kötelezettség, hanem másokat is. Az NVI részletes táblázatban ismerteti honlapján, hogy kinek kell regisztrálnia a tavaszi országgyűlési választásokra, és ki az, aki automatikusan bekerül a névjegyzékbe. A regisztráció szükségességét a lakóhely vagy tartózkodási hely dönti el. Az összefoglaló szerint a magyarországi lakó- és tartózkodási hellyel rendelkezők automatikusan kerülnek a névjegyzékbe. Annak a választópolgárnak sem kell semmit tennie, akinek ugyan nincs bejelentett magyarországi lakóhelye, de lakcímkártyája szerint van érvényes magyarországi tartózkodási helye.

Csak regisztráció útján kerülhet be azonban a névjegyzékbe az, akinek a nyilvántartás szerint sem lakóhelye, sem tartózkodási helye nincs Magyarországon, vagy nem szerepel a magyar lakcímnyilvántartásban. Szintén regisztrálnia kell annak, akinek külföldi cím van bejegyezve lakóhelyként a nyilvántartásban, akkor is, ha van magyarországi tartózkodási helye, és akkor is, ha nincs.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket