Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. November 21. 09:15, csütörtök | Helyi
Forrás: tvkeszthely.hu

Szobrot állítottak Szent Erzsébet tiszteletére

Szobrot állítottak Szent Erzsébet tiszteletére

Árpádházi Szent Erzsébet tetteire emlékeztek Keszthelyen. A róla elnevezett téren szobrot avattak a végtelenségig alázatos életet élő szent tiszteletére, aki egész életében a szegényeken segített.

A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom előtt gyülekeztek az emberek szombaton, hogy a dicsőséges Szent Erzsébet legendáját felelevenítsék. A kis csoport imádság után dalban is megemlékezett II. András magyar király és Merániai Gertrúd lányáról. Különböző nemzetek zászlaja alatt vonultak végig a városon. Megidézve a XIII. század egyik legnagyobb szentjét, Árpádházi Szent Erzsébetet, aki hazánkból, Sárospatakról indulva gondoskodott a szegényekről. Életét számos csoda kísérte. Már fiatalon is szentként tisztelték; a felebaráti szeretet szentje, így hívták. Nem ijedt meg a környezete rosszallásától, segített még férje - Türingiai Lajos - halálát követően is. A legenda szerint, hogy ne tiltsák meg neki a jótékonykodást, a kenyérosztást, rózsákat hazudott a kosarába. Isten a kenyeret rózsává változtatta, így mentette fel a hazugság alól.

Az egyik legnépszerűbb női szentről öt évvel ezelőtt teret neveztek el Keszthelyen. A rózsalugassal körbevont tér egy pályázat útján valósult meg a gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület közreműködésével. A téren avatták fel november 16-án Túri Török Tibor szépmíves alkotását. A 70 kg súlyú Szent Erzsébet szobor még nincs kész. A lehulló rózsák egy-két héten belül felkerülnek a posztamens felső részére.

Az alkotót a Nemzeti Kör kérte fel a szobor elkészítésére. A szobrot a fő téri templom plébánosa, Szabolcs atya áldotta meg. Az áldást követően a szobrot azt az alkotó és Csótár András önkormányzati képviselő leplezte le.

A megemlékezés alkalmat adott arra, hogy olyan magyar ember alakját idézzük fel, aki emberségével értéket mutat ma is az egész világon.

ij

Címkék: emlék, szentek, szobrok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 29. 13:39, szerda | PR

Fantasztikus Családi Nap Szadán

Május 4-én, korábban sohasem tapasztalt érdeklődés mellett rendezték meg Szadán, a Sportcentrumban a már hagyományosnak mondható Családi Napot.

2024. Május 29. 13:31, szerda | Belföld

Online is kérhető az új adóazonosító jel igazolás

2024. május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként, a NAV Ügyfélportálról (ÜPO) elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről.

2024. Május 29. 09:36, szerda | Belföld

Ferencz Orsolya: nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba - mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.