Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Március 16. 09:54, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Március 15. - A washingtoni Kossuth Házban ünnepeltek amerikai magyar szervezetek

Március 15. - A washingtoni Kossuth Házban ünnepeltek amerikai magyar szervezetek

Washingtonban a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Kossuth Házban tartottak megemlékezést helyi magyar szervezetek pénteken.

Koszorút helyeztek el Kossuth Lajos emléktáblájánál a cserkészcsapat, a katolikus és a református közösség, valamint a Kossuth Alapítvány vezetői. A magyar nagykövetség nevében Schmitt Pál Péter első beosztott koszorúzta meg a Kossuth-emlékhelyet.

Végh Sándor, az amerikai főváros központjában álló Kossuth Házat működtető alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a forradalmak hősöket, mártírokat és politikusokat szülnek. Utalt arra, hogy Kossuth Lajos 1851 decemberében járt Washingtonban, hogy támogatást szerezzen a magyar ügy számára.

Juhász Attila, az alapítvány elnökségi tagja arra mutatott rá, hogy Amerika 1848-ban politikai támogatást nyújtott a magyaroknak, amit az 1860-as évek amerikai polgárháborúja idején viszonoztak: a tengerentúlon élő négyezer magyar negyede csatlakozott az uniópárti hadsereghez.

A magyar állam tulajdonában álló Kossuth Házban ünnepi műsort adott az amerikai és magyar tagokból álló Tisza Táncegyüttes. A táncosok az épület előtt is adtak műsort.

A március 15-i megemlékezések szerdán a Capitolium épületében kezdődtek, ahol Takács Szabolcs nagykövet és Carol Miller kongresszusi képviselő megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát.

Az ünnepségek Magyarország nagykövetségén zárulnak helyi idő szerint péntek este, hivatalos megemlékezéssel.

Fotó: Facebook

Címkék: március 15

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.