Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2011. Július 20. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

HIV: korai kezeléssel megóvható a partner egészsége

HIV: korai kezeléssel megóvható a partner egészsége

Kutatók újabb bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy egy HIV-fertőzött esetében minél korábban kezdik meg a kezeléseket, annál nagyobb eséllyel kerülhető el az, hogy a partner is megfertőződjön a vírussal.

A tanulmányt 1763 olyan afrikai, amerikai és ázsiai pár részvételével végezték el, ahol az egyik fél HIV-fertőzött volt, a másik viszont egészséges. A vizsgálatok során kiderült, hogy ahol a beteg fél a diagnózis után rögtön elkezdte a terápiát, ott 96 százalékkal kisebb eséllyel fertőződött meg a pár egészséges tagja.

Hasonló kutatásokat más kutatócsoportok is végeztek a közelmúltban: ez a tanulmány azzal a tanulsággal zárult, hogy a HIV-gyógyszerek a fertőzés megelőzésében is hatékonyak lehetnek - vagyis szedésükkel jelentősen csökkenthető annak az esélye, hogy egy egészséges ember elkapja a betegséget.

A szakemberek szerint a jövőben kiemelten fontos lehet a betegek életkörülményeinek és magánéleti helyzetüknek a feltárása. A tartós párkapcsolatban élők ugyanis a korai terápiával párjuk egészségét is megóvhatják - írja a New England Journal of Medicine.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tanulmány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 29. 13:31, szerda | Belföld

Online is kérhető az új adóazonosító jel igazolás

2024. május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként, a NAV Ügyfélportálról (ÜPO) elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről.

2024. Május 29. 09:36, szerda | Belföld

Ferencz Orsolya: nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba - mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

2024. Május 29. 07:53, szerda | Belföld

Szijjártó Péter szerint minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása

Minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása, ennek során az elmúlt években folyamatosan nőtt a gazdaság technológiai színvonala, a kutatás-fejlesztés részesedése és a hozzáadott érték is

2024. Május 29. 07:49, szerda | Belföld

Több mint 170 ezerrel kevesebben szavazhatnak az önkormányzati választáson, mint öt éve

Mintegy 170 ezerrel kevesebben szerepelnek az önkormányzati választás névjegyzékében, mint öt évvel ezelőtt - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.