Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. November 21. 09:37, csütörtök | Helyi
Forrás: heviz.hu

Hévíz fotókon Shanghaiban

Hévíz fotókon Shanghaiban

Az élénkülő magyar-kínai kapcsolatok jegyében komoly tárgyalások zajlottak az elmúlt hét folyamán Kínában.

A gazdasági kapcsolatok élénkítéséről tárgyalt Pekingben és Sanghajban Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos, ugyanebben az időben a két városban a turisztikai és kulturális együttműködés tovább építésének lehetőségeiről folytatott tárgyalásokat Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

Papp Gábor Sanghaj Xuhui kerülete vezetésének meghívására tett látogatást Sanghajban, ahol egy korábbi tárgyalás eredményeként megvalósult fotókiállítást nyitott meg a város legnagyobb kulturális intézményében.

A tárlaton Bakonyi Bence fotográfus munkáin keresztül mutatja be hazánk két kiemelkedő városát: a fővárost, Budapestet, valamint az európai és világviszonylatban is híres Hévízi-tavat, ugyanakkor Hévíz város turisztikai szempontú bemutatására is vállalkozik. A kiállítást a polgármester és Wang Hongzhou, Xuhui kerületvezető helyettese nyitotta meg. Az esemény fontosságát növelte, hogy annak keretében Kepli József János hévízi alpolgármester kulturális megállapodást írt alá a kínai kerület és a hévízi Festetics György Művelődési Központ közötti együttműködésről, melynek további lépéseként gyermek rajzpályázatot hirdetnek meg a felek később egyeztetett témában, s a kapcsolatok részeként gyermekek kölcsönös utaztatására is nyílna lehetőség. A kiállítás megnyitóján dr. Schmitt Pál nemrég kinevezett sanghaji főkonzul is részt vett, akivel korábban a hévízi delegáció számos témában egyeztetett.

A kiállítás szereplői mindezek mellett részt vettek az egykori magyarországi, besztercebányai születésű Hudec László építész tiszteletére elnevezett kulturális központban a mérnök mellszobrának avatásán.

A százhúsz éve született, a kínai nagyvárosban a két világháború között számos emblematikus épületet tervező szakember volt otthonát magyar–kínai együttműködésben újították fel és rendezték be, az építész által tervezett házakból közel ötven ma is megtekinthető Sanghajban, de Kína más városaiban is ismerik épületeit.

Papp Gábor polgármester úgy fogalmazott: óriási megtiszteltetés Hévíz számára, hogy ezen az eseményen képviseltethette magát, s magyarként is hatalmas büszkeség volt az avatáson hallgatni a magyar építész méltatását, akit jól érzékelhetően Kínában is nagy becsben tartanak.

Az öt napos kínai tartózkodás során a hévízi városvezetők Pekingben is folytattak tárgyalásokat. Látogatást tettek a közelmúltban kinevezett Báthori Béla pekingi főkonzulnál és Csath Erika migrációs ügyekért felelős attasénál, ahol a tárgyalások során ismételten napirendre került a kínai turisták vízumhoz jutása megkönnyítésének kérdése, valamint a keleti országból érkező turisták vendégéjszaka szám növeléséhez kidolgozni kívánt csomagok összeállításának, kiajánlásának témája.

Megbeszélést folytattak az EETS utazási iroda képviselőivel, Peter Hsiaoval és Lázár Judittal (utóbbi az iroda kelet-európai részlegének ügyvezetője), s érdekessége volt a pekingi útnak, hogy az első kínai, Hévízről forgatott videoklip főszereplőjével, Váradi Viktória Pekingben élő műsorvezetővel is találkoztak Hévíz képviselői.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 29. 09:36, szerda | Belföld

Ferencz Orsolya: nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba - mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

2024. Május 29. 07:53, szerda | Belföld

Szijjártó Péter szerint minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása

Minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása, ennek során az elmúlt években folyamatosan nőtt a gazdaság technológiai színvonala, a kutatás-fejlesztés részesedése és a hozzáadott érték is