Városlista
2024. július 5, péntek - Sarolta, Emese

Hírek

2014. Március 21. 11:49, péntek | Külföld
Forrás: MTI

EU-csúcs - Orbán: nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi bővítésben

EU-csúcs - Orbán: nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi bővítésben

Az Oroszországgal szemben alkalmazandó büntetőintézkedések harmadik körével, az esetleges széleskörű gazdasági szankciókkal kapcsolatban nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi atomerőmű bővítésében, és nem is fog - jelentette ki az MTI kérdésére pénteken, az uniós csúcs második napjára érkezve Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország már a válság kitörésekor felmérte milyen következményekkel járna egy szankció vagy a kereskedelem befagyasztása a magyar ipar különböző ágazataira.
"Mi már megvizsgáltunk mindent.(...) Mi a saját számainkat ismerjük" - hangoztatta Orbán Viktor.
Az Európai Unió állam- és kormányfői a csúcstalálkozó csütörtöki napján, éjszakába nyúló megbeszéléseket követően arra jutottak, hogy 12 személlyel bővítik azt a jelenleg 21 nevet tartalmazó listát, amellyel beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el az Ukrajna területi egységét és szuverenitását veszélyeztető személyekkel szemben. Emellett lemondták a júniusra tervezett EU-orosz csúcstalálkozót, és a tagállamok kétoldalú csúcstalálkozói is elmaradnak. Egy diplomáciai forrás az MTI-nek elárulta, hogy a 12 nevet úgynevezett "silence" eljárással, a tagállamok képviselőinek hallgatólagos beleegyezésével fogadják el péntek délig, és ha senki nem emel kifogást ellenük, akkor hatályba lép, amint a bővített lista megjelenik az Európai Unió hivatalos közlönyében.
Ezenkívül a tagállamok vezetői hivatalosan megbízták az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogy a gazdaság mely területein, milyen széleskörű büntetőintézkedések vezethetők be Moszkvával szemben abban az esetben, ha a konfliktust nem sikerül békés eszközökkel rendezni, vagy ha Oroszország bármilyen további lépést tesz Ukrajna destabilizálására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 05. 07:56, péntek | Külföld

Ukrán elnök: a következő békecsúcson Oroszországnak is részt kell vennie

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie.

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.