Városlista
2024. április 15, hétfő - Tas, Anasztázia

Hírek

2024. Március 22. 08:00, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Charles Michel: az EU-nak növelnie kell védelmi felkészültségét

Charles Michel: az EU-nak növelnie kell védelmi felkészültségét

Növelnünk kell védelmi felkészültségünket és háborús alapra kell helyeznünk a gazdaságokat, hogy megfeleljünk a fenyegetések jelentette kihívásoknak

- jelentette ki Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtök este.

Charles Michel a kétnapos uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Unió céljai között szerepel Ukrajna folytatódó és azonnali támogatása mindaddig, ameddig arra szükség van. A célok között említette a védelmi kiadások összehangolását és felgyorsítását, valamint azt, hogy könnyebb hozzáférést teremtenének a köz- és magánfinanszírozáshoz a védelmi szektor számára.

"Felgyorsítjuk katonai támogatásunkat, lőszert, rakétákat és légvédelmi rendszereket szállítunk Ukrajnának" - fogalmazott.

Az Európai Tanács elnöke elmondta, a tagállami vezetők felülvizsgálták és a megbeszélések folytatásáról határoztak az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyon profitjának felhasználásának lehetőségeiről Ukrajna számára. Kijelentette, a vezetők "eltökéltek a gyors cselekvés mellett" annak érdekében, hogy ezeket a pénzeket Ukrajna támogatására fordítsák, beleértve a katonai támogatást is.

Michel közölte, a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával még június vége előtt megkezdődhetnek, az Európai Unió Tanácsának soros belga elnökségének ideje alatt.

Elmondta: a tagállamok vezetői határozott és egységes nyilatkozatot tettek az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, amelyben az Európai Tanács tagjai az azonnali humanitárius tűzszünetre szólítottak fel, a fenntartható fegyvernyugvás reményében. A mind a 27 tagállami vezető által jóváhagyott szöveg "valamennyi túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és humanitárius segítségnyújtás biztosítása" szólít fel - közölte, majd hozzátette: az Európai Tanácsot mély aggodalommal tölti el a gázai humanitárius helyzet és annak a polgári lakosságra, különösen a gyermekekre gyakorolt hatása, valamint az éhínség közvetlen veszélye, amelyet a segélyek elégtelen gázai bejutása okoz."

A humanitárius segélyek teljes és biztonságos bejutása Gázába elengedhetetlen ahhoz, hogy a polgári lakosság életmentő segítséget kapjon a kialakult katasztrófahelyzetben - húzta alá.

Végezetül hangsúlyozta, mindent meg kell tenni a helyzet elmérgesedésének elkerülése érdekében, és felszólította az izraeli kormányt, hogy tartózkodjon a katonai művelet megindításától Rafahban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a tagállamok készek jóváhagyni, hogy a befagyasztott orosz pénzezközök nyereségét Ukrajna céljaira fordítsák. Kijelentette: az európai bankokban tárolt orosz vagyon mintegy hárommilliárd eurót kitevő idei nyeresége finanszírozni foga katonai felszerelések beszerzését Ukrajna számára.

Közölte, az Európai Bizottság az orosz és a fehérorosz gabonára kivetett vámok emelését javasolja, hogy megvédje az európai gazdákat, és "megbüntesse Moszkvát" az Ukrajna ellen indított háború miatt. Az intézkedés "megakadályozza majd, hogy az orosz gabona destabilizálja az EU piacát, megakadályozza, hogy Oroszország bejuttassa az Ukrajnától lopott gabonát az Európai Unió területére, és felhasználja az érintett áruk exportjából származó bevételeit" az Ukrajna elleni háború folytatásához - húzta alá.

A bizottsági elnök elmondta azt is, hogy az Európai Uniónak javítania kell védelmi felkészültségét és fel kell számolnia a védelmi ipar töredezettségét. "Az Európai Tanács a fokozott és összehangolt katonai és polgári felkészültség és a stratégiai válságkezelés elengedhetetlen szükségességét hangsúlyozta a változó fenyegetettségi környezet összefüggésében" - idézte az elfogadott zárónyilatkozat szövegét Ursula von der Leyen. Nemcsak többet, hanem jobban kell költeni az európai védelem megerősítése érdekében - húzta alá.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt mondta, a gázai lakosságot éhínség fenyegeti. Teljeskörű, gyors, biztonságos és akadálytalan humanitárius segély biztosítására van szükség úgy a szárazföldön, mint a légi és a tengeri folyosókon - tette hozzá beszédében az Európai Bizottság elnöke.

Címkék: európa, háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.

2024. Április 08. 06:00, hétfő | Külföld

NATO-főtitkár: Ukrajna feladata lesz eldönteni, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó

A NATO főtitkára szerint Ukrajna dolga lesz majd annak eldöntése, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó a háborút lezáró tárgyalásokon.

2024. Április 08. 06:00, hétfő | Külföld

Kivonták az izraeli csapatok csaknem egészét a Gázai övezetből

Kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből - jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

2024. Április 07. 06:00, vasárnap | Külföld

Ukrán hírszerzés: felrobbantottak egy orosz olajvezetéket

Egy oroszországi olajvezeték felrobbantását jelentette be az ukrán katonai hírszerzés szombaton hivatalos honlapján.