Hírek
2012. Szeptember 24. 20:53, hétfő |
Helyi
Forrás: Varga Lívia - ZH online
Burgonyanap: Még a kerítés is krumpliból
A somogyi kifli nem egy péksütemény, és a hópehely sem kizárólag a téli táj elmaradhatatlan kelléke.
Többek közt erre is fény derült a községben első alkalommal megrendezett burgonyanapon. A Kárpáti korzón főző csapatok bizonyították: nemcsak sült krumpli van a világon.
A Keszthelyen megkezdett hagyomány a szomszéd településen él tovább, öregbítve a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának amúgy is jó hírnevét. Az autentikus balatoni termelői piacnak is otthont adó területen – mint azt az egyik vendég megjegyezte – krumpliból volt még a nem létező kerítés is.
Az érkezőt az ország egyetlen burgonyakutatási intézményének standja fogadta, ahol az évtizedek alatt Keszthelyen nemesített 12 fajtából hetet ismerhettek, vásárolhattak meg.
– A burgonyanap célja – fogalmazott dr. Polgár Zsolt, a központ igazgatója –, hogy megismertessük az embereket a helyi értékekkel. Azt szokták mondani az ország más tájain, hogy milyen jó a keszthelyieknek, mivel itt 40-50 éves hagyománya van a burgonyanemesítésnek. A piacon ma már az új fajták viszik a prímet, de vannak olyan régiek is, amelyeket nem lehet elhagyni. Ilyen például a somogyi kifli, amely 1960 óta létezik.
Ez ihlette meg Somogyi Zoltán „Max” gasztrobloggert, aki ebből a fajtából készített ízletes salátát, amelyet felesége és lánya porciózott és kínált.
– Tejfölös, hideg burgonyasalátát csináltam sonkaforgáccsal. Elkészítése egyszerű, s akit megfog az íze, rögtön kaphat mellé egy receptet, hogy otthon is kipróbálhassa.
A szakember szerint a burgonya még nem találta meg igazán a helyét a magyar gasztronómiában, bár aki egy kicsit elmélyed és megismeri a különféle fajtákat, rájön, milyen sokrétűen lehet felhasználni.
Ezt erősítette meg a főzőverseny zsűrijének elnöke, Halász János, Oscar-díjas mesterszakács is. Arról beszélt, a háziasszonyok ma már csupán 40-50-féle receptet használnak, míg nagyszüleink még közel ezer fajtát készítettek.
– Vegyük csak a burgonyát. Ma, idő hiányában sokszor csak megfőzve és leszűrve kerül az asztalra, pedig egy kis ötletességgel csodákat lehetne tenni. Készülhetne belőle hordóburgonya, golyóburgonya és akár faragvány is, amellyel fel lehetne dobni a főételt. És akkor még csak a sós burgonyáról beszéltünk.
A nemzetközi hírű szakács szerint nem lehet egyértelműen állást foglalni a régóta tartó gasztronómiai vitában, hogy táplálkozás-élettani szempontból jó vagy inkább káros a burgonya. Ha valaki sokat eszik belőle, akkor inkább az utóbbi az igaz, ám optimális mennyiségben igenis szüksége van rá szervezetünknek.
Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere úgy vélte: méltó helyszínt találtak e rangos rendezvénynek, hiszen a Kárpáti korzó egyre inkább betölti küldetését, igazi közösségi térként programok helyszíne és találkozási pont is egyben.
A szervezőknek az is célja volt, hogy bemutassák: mely fajtákból milyen ételtípust lehet igazán jól elkészíteni. Hiszen más kell a salátába, a dödöllébe vagy egytálételhez. A zsűri többek között azt is értékelte, hogy a főzőcsapatok jól választottak-e alapanyagot. Éppen ezért nem véletlen, hogy az első helyet a burgonyakutatási központ I-es csapata nyerte, a nagyrécsei aszszonyok dödölléjét pedig különdíjjal ismerték el.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre
2024. November 22. 09:59, péntek | PR
Többen látják az egyetlen járható útnak a lakásbérlést a fiatalok számára
még mindig sokan vannak azonban, akik szerint pénzkidobás ingatlant kivenni