Városlista
2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2013. Június 25. 08:31, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Balatoni halászat napja szombaton strandhalászattal

Balatoni halászat napja szombaton strandhalászattal

A II. Balatoni Halászat Napján, szombaton szórakoztató programokkal kísérve elevenítik fel a hagyományokat Balatonföldváron

ahol ismét meghúzzák az egykor használt, ezer méteres "öreghálót", a strandolók pedig kisebb kerítőhálót húzhatnak partra, ahogy régen a halászok is tették.

A Balatonföldvár keleti strandján megrendezendő programmal a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület célja, hogy a nyaralók bevonásával elevenítsék fel a balatoni halászati hagyományokat, többféle ismeretet közvetítve a vízről, halakról és a térségről.
A rendezvény egyik fénypontja az "öregháló elszórása" és meghúzása lesz a vízben. A Balatonon korábban általánosan használt módszert már egy évtizede nem alkalmazzák. A halgazdálkodás megváltozott feladatai miatt ma szelektív módon halásznak: a busa gyérítését állított hálóval, a Keszthelyi-öböl elöregedett keszegállományát vontatott hálóval halásszák.
Az öregháló, amelynek az eltérő hosszúságú kerítőhálót nevezték régen, klasszikus halászeszköz. A Balatonon valaha több száz méteres öreghálóval halásztak, amelynek az alját ólmos és/vagy pősös (szalmacsutkás) nehezék szorította a fenékhez. A zsákmány a háló zsákszerű kitüremkedésébe szorult két szárny összehúzásakor.
A kerítőhálós halászat összehangolt munkafolyamatok sorozata a halászhajók és az emberek között. Ennek bemutatása - egy ezer méteres öregháló "elszórása" - reggel 8 órakor kezdődik, a zsákmány bemutatását pedig a strandon 12.30-kor tartják.
A másik halászati bemutató főszereplői maguk a fürdőzők lesznek: egy kisebb tavi kerítőhálót maguk vontathatnak partra úgy, mint a régi halászok. A résztvevőknek a helyszínen kell regisztrálniuk.
A programok között szerepel ezeken túl "halas" kézműveskedés, vetélkedő a Balatonról és a környezetvédelemről. Különleges balatoni halétkeket lehet kóstolni, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. mobil halsütő kocsija pedig friss sült keszegről gondoskodik.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Október 18. 07:53, péntek | Sport

Nemzetek Ligája - Jövő pénteken indul a jegyértékesítés a magyar-németre

Jövő pénteken kezdődik a jegyértékesítés a november 19-én sorra kerülő Magyarország-Németország Nemzetek Ligája-mérkőzésre.