Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2014. Április 19. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az EP kimondta: a virágpor a méz alkotóeleme

Az EP kimondta: a virágpor a méz alkotóeleme

Az európai parlamenti képviselők támogatták az Európa Tanáccsal már informálisan leegyeztetett szabályokat, amelyek a méz természetes alkotóelemeként határozzák meg a virágport, nem pedig külön összetevőként. Ennek az a következménye, hogy a génmódosított növényből származó virágport csak akkor kell feltüntetni a méz címkéjén, ha 0,9 százaléknál nagyobb arányban van jelen a mézben.

„Nagyon örülök, hogy győzött a józan ész a mai szavazáson. A virágpor ugyanis nem a méz „összetevőjeˮ, és örülök, hogy ez a téveszme nem jelenik meg az uniós szabályzásban. Már 2011 óta bizonytalanság övezi a mézek felcímkézését, és most végre helyreáll a szektorban a jogbiztonságˮ - mondta a témáért felelős brit konzervatív-reformer képviselő, Julie Girling. A jelentését 283 szavazattal, 248 ellenszavazat és 45 tartózkodás mellett fogadták el a plenárison.

A mézben 0,9 százaléknál nagyobb arányú génkezelt pollentartalom feltüntetése

A méz természetes alkotóelemeként elfogadott virágporra a címkézésre vonatkozó uniós szabályok érvényesek. Ezek kimondják, hogy a génkezelt szervezetről akkor kell a címkén beszámolni, ha azt a méz (és nem a virágpor) 0,9 százaléknál nagyobb arányban tartalmazza.

Jogilag egyértelmű

A jelenlegi szabályzás nem mondja ki egyértelműen, hogy a virágpor a méz összetevője vagy sem. Az Európai Bíróság egy 2011. szeptemberi döntésében a pollent a méz összetevőjeként definiálta, ezáltal arra kötelezte a termelőket, hogy a virágport a méz összetevői közt tüntessék fel a termék címkéjén. A Bizottság által javasolt és a Parlament által támogatott szabályok szerint azonban a virágpor a méz természetes alkotóeleme, nem pedig külön összetevő.

A jogszabályt a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.