Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. November 21. 09:11, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Az alapító 750 éves sírját találhatták meg az andráshidai templomban

Az alapító 750 éves sírját találhatták meg az andráshidai templomban

Fotó: MTI
Valószínűleg az egykori alapító 750 éves sírját találták meg a napokban Zalaegerszeg andráshidai városrészének templomában

ahol szerdán mutatták be az újságíróknak és a város vezetőinek a három méter mélyen fekvő maradványokat.

Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója elmondta: egy tavalyi tűz miatt vált halaszthatatlanná az 1200-as években épült templom felújítása. A régészek ennek során ásták fel a padozat alatti területet, így bukkantak rá több sírra is a templom közepén.
Orha Zoltán régész közölte, hogy többek között gyermekcsontokat is találtak - szokatlan módon valamiféle bőrdarabot is leltek a lábaihoz fektetve -, legalul pedig a koporsódeszkával együtt feltehetően az alapító sírját. A Terjék nemzetséghez tartozó Andornak (ami az András régiesen) nevű kis- vagy középnemes maradványairól lehet szó, ugyanis az akkori szokások szerint csak az alapítót és családját illette az a jog, hogy az oltár elé temessék.
Az első kegyúr koporsófáját is jó állapotban sikerült feltárni, ez segíthet abban, hogy akár egy-két év pontossággal meg tudják majd határozni a temetés idejét. A román stílusú templom 1260 körül épülhetett, a temetkezés ideje is e körüli időpontra tehető.
A régész beszámolt arról is, hogy a feltárások során a mai padlószint alatt megtalálták az eredeti, románkori oltár helyét, és a falmaradványokból arra is következtettek, hogy a középkorban tűzvész pusztíthatott az épületben. A templomot többször átépítették, bővítették, mai formáját 1785-ben nyerte el, akkor került bejárata a déliről a nyugati oldalra.
Ilyesfajta mélységben évtizedek óta nem sikerült feltárni Zalában egy templom múltját, ezért nagy jelentőségűnek tekinthető a mostani munka - hangsúlyozta Orha Zoltán.
A feltárást megtekintő Gyutai Csaba polgármester felvetette, hogy a helyreállítás után valamilyen formában be kellene mutatni a sír helyét. Ocsovai Grácián ferences szerzetes, a Jézus Szíve Plébánia plébánosa elmondta, hogy a szakemberek útmutatása alapján mindenképpen utalni fognak a leletekre. Hozzátette azt is, hogy a környék egyik legrégebbi templomát a felújítást követően újra fel fogják szentelni.
A zalaegerszegi városháza tájékoztatása szerint a római katolikus templom rekonstrukciójának költsége mintegy 20 millió forint. A Jézus Szíve Plébánia 8 millió forintot nyert el ehhez pályázati támogatásként, és az adományokon kívül az egyházmegye és az önkormányzat is hozzájárult a költségekhez.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 29. 09:36, szerda | Belföld

Ferencz Orsolya: nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba - mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

2024. Május 29. 07:53, szerda | Belföld

Szijjártó Péter szerint minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása

Minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása, ennek során az elmúlt években folyamatosan nőtt a gazdaság technológiai színvonala, a kutatás-fejlesztés részesedése és a hozzáadott érték is