Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2014. Április 21. 08:03, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A maffia miatt ismét elmaradt a calabriai körmenet

A maffia miatt ismét elmaradt a calabriai körmenet

Ismét lemondta a dél-olaszországi Sant'Onofrio és Stefanaconi püspöke a húsvéti körmenetet, miután a hatóságok nem engedték, hogy a 'ndrangheta helyi bűnszervezet tagjai vigyék a feltámadt Krisztus és Szűz Mária szobrát.

A rendőrség szerint a két calabriai település utcáin húsvétvasárnap minden évben életre kelő hagyomány a 'ndrangheta tagjainak éltetéséről szólt volna. Éppen ezért a hatóságok elrendelték, hogy idén a polgári védelem emberei vigyék a vállukon a szobrokat a püspök által vezetett körmenetben.
A püspök erre lemondta az ünnepet, azt hangoztatva, hogy ezek a kérdések a helyi lakosságra tartoznak és a rendőrség ne döntsön a fejük felett. Hozzátette, hogy Calabriában sem mindenki maffiózó.
Az egyaránt 3000 lakosú, egymással majdnem egybeépült Sant'Onofrio és Stefanaconi az olasz csizma orrában található. A dél-olaszországi szervezett bűnözés fellegvárainak számítanak, ahol a mindennapi életet és az ünnepeket is a 'ndrangheta családjai felügyelik. A Patania klán tagjai az egyházi szertartásokon is kiemelt szerepet kaptak, így hangsúlyozva tekintélyüket és az egyház részéről való elismerésüket.
Számos más délolasz városhoz hasonlóan Sant'Onofrióban és Stefanaconiban is az a húsvéti szokás, hogy körmenetben viszik végig az utcákon a feltámadt Krisztus és Szűz Mária életnagyságú szobrát, amelyeket a helyi közösség vezetői, vagyis a 'ndrangheta tagjai vesznek a vállukra.
Sant'Onofrióban és Stefanaconiban a hatóságok 2010 óta igyekeznek megakadályozni, hogy a 'ndrangheta emberei vezessék az egyházi ünnepeket, és azóta ez a harmadik alkalom, hogy a húsvéti körmenet elmaradt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.