Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Március 21. 07:36, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A lengyel gazdák országszerte blokád alá vették a főutakat

A lengyel gazdák országszerte blokád alá vették a főutakat

Lengyel gazdák mezőgazdasági járműveikkel az ország csaknem hatszáz közúti csomópontján megbénították szerdán a forgalmat, tiltakozásul az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen, és miután tárgyalásaik a kormánnyal egyelőre nem vezettek eredményre, a blokádot fenn akarják tartani.

A gazdák akciója a február 9-én elindított tüntetéssorozatuk folytatása. Azóta volt már hasonló útblokád, de most akadályozzák a legtöbb helyen a forgalmat.

Nagyobb közlekedési nehézségeket jeleztek napközben például az országot kelet-nyugati irányban átszelő A4-es autópálya több pontján, a Varsóba vezető fő közlekedési utakon, valamint több nagyváros, köztük Gdansk, Krakkó, Wroclaw és Katowice központjában is.

Az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság egy részében a közlekedési zavarok miatt szerdán nem volt tanítás az iskolákban.

A podlasiei Sidra községben a tüntetők egy csoportja öt tonna trágyát és használt gumiabroncsokat borított az utcára a Szymon Holownia alsóházi elnök tulajdonában lévő ház előtt, amelyben a politikus szülei laknak - jelentette a Polsat News kereskedelmi hírtévé. A ház kerítésére kifüggesztettek eg transzparenst "a lengyel falu árulója" felirattal. Holownia közleményt adott ki felháborodásáról az eset miatt.

A közép-lengyelországi Leczyca községnél szervezett útblokádnál egy furgon sofőrje leütötte az egyik tüntetőt, akit emiatt könnyebb sérüléssel kórházba kellett szállítani - jelentette szintén a Polsat News a helyi rendőrségre hivatkozva.

A útblokádot annak ellenére fenntartották estig, hogy a kelet-lengyelországi Rzeszów kongresszusi központjában egyes agrárszervezetek képviselői és Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter szerda délelőtt előzetes megállapodást írt alá a kormány által a vitás ügyekben teendő lépésekről.

A dokumentum szerint Siekerski azt kezdeményezi Donald Tusk kormányfőnél, hogy állítsák le a behozatali embargó alá korábban került ukrán termékek lengyelországi tranzitját is. A megállapodás az eladott lengyel gabona után fizetendő állami támogatásról is szól, valamint az uniós zöld megállapodás módosítását illető lengyel követelésekről.

A dokumentumot nem írta alá például Tomasz Obszanski, a legnagyobb lengyel szakszervezetnek, a Szolidaritás agrártagozatának (SRI) elnöke. Obszanski a wpolityce.pl hírportálnak elmondta: a rzeszówi egyezség nem tekinthető megállapodásnak, az agrártárca ugyanis "egy sor alapvető követelést továbbra sem hajlandó teljesíteni", ezért a gazdatiltakozások folytatódnak.

Obszanski bejelentette: a SRI vezetésével országos sztrájkbizottságot hoznak létre, amely a kormánnyal folytatandó további tárgyalások előtt összehangolná számos lengyelországi agrárszervezet és tiltakozó csoport követeléseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.